Shopping Cart

Свържете се с нас: support@greenhealthlab.bg

Безплатна доставка на поръчки над  50 лв

Есенно меню – какво да хапваме през есента?

Есента е вече тук и няма да крием, че ѝ се наслаждаваме от все сърце. Топлите цветове в клоните на дърветата, романтиката на прохладните вечери и дори леката меланхолия, с която изпращаме летните спомени. Но какво друго се случва през есента, което засяга здравето ни? Това е времето в годината, когато неблагоприятните метеорологични условия се превръщат в ежедневие и рязко могат да повлияят на общото ни състояние. Именно това прохладно време ни кара да стоим повече време сгушени у дома, но колкото и да ни е приятно, това отслабва значително имунитета ни и всеки хладен полъх навън може да повлияе негативно на здравето ни.

Има много начини да помогнем на имунната система да работи в наша полза, но най-добрият остава правилната диета. Природата ни дарява с толкова различни плодове и зеленчуци, сред които да избираме и да сглобяваме красиви и шарени чинии. Както вече сме ви споделяли – ако сменяме дрехите си в гардероба според сезона, то звучи логично да направим същото и с менюто си. Всеки сезон има своите специфики и когато планираме какво да хапваме е добре да се съобразим с тях. Имайки предвид сезонните продукти, които есента предлага, има 4 витамина, на които трябва да обърнем по-сериозно внимание. Това са Витамин А, Витамин C, Витамин D и Витамин Е.

Какво да хапваме през есента?

Ябълки. Нима не ухае всяка есен на прясно топъл ябълков сладкиш, поръсен с мъничко канела? Има причина тези плодове да са характерни за този сезон, а и да не забравяме, че всички сме чували израза “Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен!”. Те са силно питателни и са заредени с фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Освен за вътрешното здраве, те са чудесен помощник и при свалянето на килограми и поддържането на добра фигура дори през студените сезони.    

Тиква. Нима не сме виждали всички по филмите красивите тиквени глави, които украсяват американските домове през октомври. Освен, че са божествена декорация, тиквите могат да бъдат много полезни в грижата за нашето здраве. Богати са на фибри, имат високо съдържание на калий и са пълни с магнезий и желязо. Те имат невероятно противовъзпалително действие, полезни са за очите и сърцето, укрепват имунната система и дори могат да предпазят от рак. Има толкова много начини да се добави тиквата в ежедневното меню, независимо дали искате да направите мъфини с тиквено пюре или може би вълшебна салата от печена тиква със солено козе сирене.

Сладки картофи. Нека името им не ви обърква, защото този зеленчук е перфектният избор за хора с диабет, тъй като влизат в графата на храни с нисък гликемичен индекс. Обикновените картофи водят до проблеми в нивата на кръвна захар, но въглехидратите в сладкия картоф се отделят значително по-бавно. Друг голям плюс е това, че съдържат много хранителни вещества като фибри, витамин А и витамин С и желязо, които със сигурност ни липсват през студените сезони. Можете да ги хапвате печени на фурна, като гарнитура или основно, а дори може да използвате намачкания сладък картоф като основа за божествени домашни пърленки.

Броколи. Със сигурност всички сме виждали страхът в очите на детенце, което фокусира в чинията си порция броколи, но де да можехме само да му обясним колко полезен зеленчук е това. Богат е на антиоскиданти, с високо съдържание на витамини C, Е, А, В1, В2, В3 и В6 и невероятен източник на  хром, манган, желязо, магнезий, калий, селен, цинк и бета-каротин. Не на последно място, броколите съдържат разтворими фибри, които извличат холестерола от тялото. Този зеленчук също може да бъде приготвен по безброй начини – варен, печен, задушен, паниран и дори на пюре – със сигурност ще намери място на всяка маса през есента.

Боровинки. Толкова мънички, наситени с цвят и аромат, а в същото време мощни за здравето ни. Не случайно често може да видите, че ги наричат “суперхрана”, но и как няма! Те са богати на антиоксиданти, витамин С, В комплекс, Е,  А, селен, цинк и желязо – всичко това в една малка шепа плодове. Сложете ги в любим десерт, сос за месо и сирена или просто ги хапвайте свежи – всякак ще бъдат вкусни! 

Чесън. Последен, но не и по важност. Нима има българско семейство, което не сяда вечер със скилидка чесън на масата? Някои го наричат традиция, но ние виждаме в това редица ползи, които са ни предадени от дедите ни. Чесънът съдържа алицин, който е изключително ефективно средство срещу вируси, бактерии и гъбички, а нямаме ли нужда от точно това през студените сезони!

За вас не знаем, но на нас със сигурност ни се повдигна апетита, докато създавахме тази статия! Понякога смяната на менюто може да доведе до стомашен дискомфорт, но за такива случаи сме създали Gastro Correct. Представлява суха смес под формата на саше, с лек и приятен вкус на череша. Растителна хранителна добавка, успокоява симптомите на гастроезофагеален рефлукс, киселини в стомаха и нарушено храносмилане, свързани с рефлукса, например след хранене или по време на бременност.

%d bloggers like this: